10 факта за маслото от жожоба
10 авг

10 факта за маслото от жожоба

1. Добива се от семената на храста Жожоба, известен още като Хохоба, Йойоба, китайска симондсия или китайски буксус.

2. Всеки храст от това прекрасно растение е много плодовит и може да даде до 5 кг плодове за сезон.

3. Това по природа диворастящо растение може да живее от 100 до 200 години.
4. По своята същност маслото от Жожоба е почти на 100% течен восък.

5. Качествата на маслото от Жожоба е познато от древни времена и е било много високо оценено в Америка и Африка. Известно е, че често са намирани съдове с това масло в гробниците на египетските фараони и на териториите, където са били разположени индиански селища.

6. В стари времена, маслото от Жожоба е било ценено като злато и наричано течното злато не само заради златистия си цвят, но и заради неговите качества. Някои древни племена са използвали маслото като валута и са го обменяли за ценни предмети.
7. Трудно е да бъде оценена важността на маслото от Жожоба в козметичната сфера. Маслото от Жожоба е на практика единственият известен към ден днешен продукт, който е абсолютно безвреден, т.е. никога не предизвиква алергични реакции. Той може да се използва както от бременни жени, така и като бебешко олио за малчуганите. Нещо повече – маслото от Жожоба се препоръчва като ефективно средство за профилактика на образуването на стрии и други дефекти по кожата. Освен че е хипоалерген, маслото от Жожоба овлажнява, омекотява, попива бързо, подхранва кожата, изглажда бръчките, подходящо е за всички типове кожа и притежава антиоксидантни свойства – забавя стареенето на кожата.

8. Маслото от Жожоба е богато на „витамина на красотата“ – витамин Е.
9. Маслото от Жожоба е идеална база за изработване на смеси с етерични масла, като осигурява по-добро проникване и разгръщане на възможностите на последните и усилва техния ефект.

10. Лечебните свойства на маслото от Жожоба също са забележителни – то е отлично средство при екзема и псориазис.